:: دوره 22، شماره 5 - ( آذر و دی 1396 ) ::
جلد 22 شماره 5 صفحات 636-623 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه تأثیر هشت هفته تمرین ترکیبی و مصرف مکمل قهوه سبز بر سطح سرمی‌آدیپسین و مقاومت به انسولین زنان چاق
لاله نادری1 ، غلامرضا شریفی 2
1- دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی‌واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران
2- دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی‌واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران ، gre_sharifi@yahoo.com
چکیده:   (5848 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: امروزه استراتژی‌های مختلفی مانند جهت مدیریت چاقی به کار گرفته می شود. استفاده از ترکیبات چربی سوز طبیعی به همراه فعالیت ورزشی می تواند اثرات مفیدی روی بافت چربی اعمال کند، لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تأثیر هشت هفته تمرین ترکیبی و مصرف مکمل قهوه سبز بر سطح سرمی‌آدیپسین، مقاومت به انسولین و شاخص توده بدن در زنان چاق بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی 48 زن چاق با میانگین سن 8/8±12/31، وزن 41/9±84 و شاخص توده بدن 49/2±51/32 به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه تمرین ترکیبی(12=n)، مصرف مکمل قهوه سبز(12=n)، تمرین ترکیبی و مصرف مکمل قهوه سبز(12=n) و گروه کنترل(12=n) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 8 هفته تمرین هوازی و مقاومتی، 3 جلسه در هفته و هر جلسه به مدت هفتاد دقیقه انجام گرفت. مکمل قهوه سبز به مدت 8 هفته، روزانه یک عدد کپسول 400 میلی‌گرمی‌ مصرف نمودند. 24 ساعت قبل از اولین جلسه تمرین و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، نمونه خونی در حالت ناشتا جهت اندازه‌گیری سطح سرمی‌آدیپسین، گلوکز و انسولین گرفته شد. مقاومت به انسولین با توجه به ارزیابی مدل هموستاز مقاومت به انسولین(HOMA-IR) اندازه‌گیری شد. به منظور مقایسه تغییرات درون گروه از تی همبسته و به منظور مقایسه تغییرات بین گروهی از تحلیل واریانس یکطرفه و برای بررسی این که بین کدام گروه‌ها اختلاف معنی‌دار وجود دارد، از آزمون LSD استفاده شد. داده‏ها‏ با استفاده از آزمون کولموگروف ـ اسمیرنوف مورد ارزیابی قرار گرفت.
 
یافته‌ها: نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد بین داده‌های هر یک از متغیرهای آدیپسین، انسولین، مقاومت به انسولین و شاخص توده بدن در 4گروه ‏تفاوت معنی‌داری وجود داشت(05/0 p<). بین میانگین گلوکز در گروه‏های تمرین، مکمل ، تمرین و مکمل تفاوت معنی‌داری وجود نداشت(05/0p>) در صورتی که بین این سه گروه با گروه کنترل تفاوت معنی‌داری وجود داشت. نتایج آزمون LSD نشان داد که میانگین آدیپسین در هر سه گروه آزمودنی بعد از 8 هفته، کاهش یافت و میانگین انسولین در گروه تمرین کاهش و در سایر گروه ها افزایش داشت، مقاومت به انسولین در گروه تمرین ترکیبی کاهش بیشتری داشته است. میانگین شاخص توده بدنی در گروه تمرین و مکمل کمترین مقدار و در گروه مکمل بیشترین مقدار را داشت.
 
نتیجه‌گیری: فعالیت ورزشی و قهوه سبز با تأثیر بر روی ترشح آدیپوکین‌ها باعث کاهش سطح آدیپسین، کاهش مقاومت به انسولین و کاهش وزن می‌شود. بنابراین زنان چاق می‌توانند به منظور کاهش وزن از این نوع تمرین و مکمل قهوه سبز در کنار هم استفاده کنند.
 
 
واژه‌های کلیدی: تمرین ترکیبی، مکمل قهوه سبز، آدیپسین، مقاومت به انسولین، شاخص توده بدن
متن کامل [PDF 695 kb]   (1865 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1395/12/10 | پذیرش: 1396/6/27 | انتشار: 1396/9/13


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 5 - ( آذر و دی 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها