:: دوره 22، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1396 ) ::
جلد 22 شماره 1 صفحات 86-75 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه ابعاد انعطاف‌پذیری روان‌شناختی در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر و همتایان عادی
فرهاد جهانگیری 1، جواد کریمی2 ، محمدرضا امین افشاری3
1- گروه روان‌شناسی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی بروجرد، ایران، ، jahangirifarhad3@gmail.com
2- گروه روان‌شناسی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران،
3- گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی بروجرد، بروجرد، ایران
چکیده:   (4777 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: انعطاف‌‌پذیری روان­شناختی جزء عمده­ای از رفتارهای مرتبط با سلامت است و به توانایی فرد در تماس با لحظه کنونی و نیز پافشاری بر تغییر رفتار در راستای ارزش­های برگزیده فرد اشاره دارد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه ابعاد انعطاف­پذیری روان­شناختی در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک­پذیر و همتایان عادی بود.
روش بررسی: در این مطالعه موردـ شاهدی، ‌61 نفر از بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک­پذیر که به کلینیک تخصصی گوارش واقع در شهر بروجرد ارجاع داده شده بودند، به صورت در دسترس انتخاب شدند و با 61 نفر از افراد بهنجار که از لحاظ متغیرهای جمعیت­شناختی با گروه بیماران همتا شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش مشتمل بر پرسش­نامه­ پذیرش و عمل(AAQ) ، پرسشنامه هم­آمیزی شناختی(CFQ)، مقیاس ذهن­آگاهی(MAAS)، پرسشنامه­ مقیاس زندگی ارزش­محور(MLQ) بود. داده‌ها با استفاده از آزمون تی مستقل و کولموگروف اسمیرنوف تجزیه و تحلیل شدند.
یافته­ها: نتایج نشان داد که تفاوت دو گروه در ابعاد پذیرش(006/0p<)، ذهن­آگاهی(001/0p<) و زندگی بر مبنای ارزش­های درونی(006/0p<) معنی‌دار است، به گونه­ای که گروه مبتلا به سندرم روده تحریک­پذیر نسبت به گروه عادی نمرات پایین­تری کسب کرده­اند. در هم­آمیزی شناختی(014/0=p) نیز تفاوت دو گروه معنی‌دار بود و افراد بیمار نسبت به گروه عادی نمرات بالاتری به دست آوردند. هر دو یافته به معنای انعطاف­پذیری روا­ن شناختی پایین­تر، در گروه بیمار است.
بحث: بر اساس یافته­های این مطالعه افراد مبتلا به سندرم روده تحریک­پذیر نسبت به همتایان عادی از سطح پایین­تری از انعطاف­پذیری روان­شناختی برخوردارند و این امر را می­توان در شروع یا تشدید علایم آنان مؤثر دانست.   
 
واژه‌های کلیدی: سندرم روده تحریک­پذیر، انعطاف­پذیری روان­شناختی، پذیرش، ذهن­آگاهی
متن کامل [PDF 183 kb]   (1486 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1395/10/19 | پذیرش: 1396/2/5 | انتشار: 1396/2/15


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها