زمینه و هدف: میوه کدوتنبل دارای ترکیبات آنتی اکسیدان، ویتامینهای A،C و E، کیوکوربیتاسین، بتاکاروتن و آلفاکاروتن، ویتامینهای B کمپلکس، ویتامین B6، اسیدپانتوتنیک و حاوی املاح معدنی نیز میباشد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر گوشت میوه کدوتنبل بر روند اسپرماتوژنز و تغییرات بافت بیضه در موش صحرایی نر بالغ بود.
روشبررسی: این مطالعه تجربی برروی 40 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار در 4 گروه دهتایی انجام شد. گروه کنترل هیچ تیمار دارویی دریافت نکردند. گروههای تجربی مقادیر 20، 40 و 80 درصد از گوشت میوه کدوتنبل را به مدت 28 روز به صورت خوراکی دریافت کردند. در پایان روز بیست و هشتم حیوانات جراحی شدند، بیضهها خارج شده و مقاطع بافتی تهیه شد. تغییرات بافتی بیضه بین گروههای تجربی و کنترل نیز به وسیله میکروسکوپ نوری بررسی شد. دادهها با آزمونهای آماری تی تست ،آنوا و توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: مصرف میوه کدوتنبل به مقدار 40 و80 درصد باعث افزایش تعداد سلولهای اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت اولیه و اسپرماتید شد(05/0p<). همچنین در مقدار 80 درصد افزایش تراکم اسپرمها در لولههای اسپرمساز مشاهده شد.
نتیجهگیری: در میوه کدوتنبل ترکیباتی همچون کیوکوربیتاسین، ویتامینها و اسیدپانتوتنیک و املاح معدنی باعث افزایش هورمون تستوسترون و باعث بهبود روند اسپرمسازی میشود. همچنین این ترکیبات مستقیماً باعث تقویت تقسیم میتوز دراسپرماتوگونیها شده و در نتیجه تعداد اسپرمها افزایش مییابد. بنابراین پیشنهاد میگردد که احتمالاً باعث افزایش عملکرد فعالیت تولید مثلی خواهد شد.
Mohsen pour M, Shariati M, Esfandiari A. Effect of Cucurbita pepo L. Fruit Pulp on Testis Histological Changes in Adult Rats. armaghanj 2014; 19 (6) :518-528 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-166-fa.html