:: دوره 21، شماره 11 - ( 11-1395 ) ::
جلد 21 شماره 11 صفحات 1055-1041 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر عصاره هیدروالکلی گیاه علف چای بر مهاجرت سلولی و تولید واسطه‌های التهابی در پریتونئیت حاد القاء شده با زیموزان در موش سفید آزمایشکاهی
شهلا قاسمی1 ، سید میثم ابطحی فروشانی 2، عبدالغفار اونق1
1- گروه میکروبیولوژی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه میکروبیولوژی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، meysamabtahi@hotmail.com
چکیده:   (5194 مشاهده)

زمینه و هدف: پریتونیت القاء شده با زیموزان به‌منظور مطالعه فراخوانی مونوسیت‌ها و نوتروفیل‌ها به حفره صفاقی و هم‌چنین ارزیابی اثرات ضدالتهابی داروهای جدید و یا موجود به کار می­رود. این مطالعه به ‌منظور ارزیابی اثرات عصاره هیدرو الکلی گیاه علف چای بر پریتونیت حاد القاء شده با زیموزان در موش­های سوری انجام ‌شده است.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی 50 سر موش سوری نر به ‌طور تصادفی در5 گروه به ترتیب با دارونما(فسفات سالین نرمال)، 100، 200و 400 میلی‌گرم بر کیلو گرم عصاره­ی هیدرو الکلی گیاه علف چای و دوز 10 میلی‌گرم بر کیلو گرم از داروی دیکلوفناک، یک ساعت قبل از القاء پریتونیت درمان شدند. به‌منظور القاء پریتونیت  به هر موش200 میکرو لیتر از محلول زیموزان با غلظت 40 میکروگرم بر میلی‌لیتر به‌ صورت داخل صفاقی تزریق شد. بعد از 48 ساعت محوطه صفاقی با 5 میلی‌لیتر PBS سرد شسته شده و سلول­های جداشده به‌ منظور ارزیابی شمارش تفریقی سلول‌ها، تولید نیتریک اکسید و شدت انفجار تنفسی مورد استفاده قرار گرفتند. داده‌های آماری با استفاده از آزمون‌های آماری تست  کروسیکال والیس، مان ویتی و تعدیل بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها:  بر اساس یافته‌های به ‌دست ‌آمده ، تولید نیتریک اکسید و میزان انفجار تنفسی در سلول‌های اگزودای استحصالی از لاواژ صفاق در موش‌هایی که عصاره علف چایی را در دوزهای 200 و 400 میلی‌گرم بر کیلوگرم یا دیکلوفناک (10 میلی‌گرم بر کیلو گرم)را دریافت کرده بودند، نسبت به موش‌های شاهد (مبتلا به پریتونئیت و دریافت‌کننده فسفات سالین بافر )کاهش یافت. تعداد کلی سلول‌ها در محوطه صفاقی در همه گروه­های درمانی کاهش یافت. با این ‌حال  نسبت تفریقی سلول‌ها، اختلاف معنی‌داری را در بین گروه­های درمانی  با عصاره هیدروالکلی گیاه علف چای را نشان نداد.  استفاده از دیکلوفناک و عصاره گیاهی منجر به کاهش سطح سایتوکاین­های التهابی TNF-α، IL-1 و IL-6 شد. در زمینه کاهش سطح تولید TNF-α و IL-1، دیکلوفناک قوی‌تر از دوزهای مختلف عصاره عمل کرده است. با این ‌حال موش‌های مبتلا به پریتونئیت و دریافت کننده عصاره هیدروالکلی به ‌خصوص در دوز 400 میلی‌گرم بر کیلو گرم کاهش بیشتری در سطح IL-6  نسبت به موش‌های مبتلا به پرتونئین و دریافت کننده دیکلوفناک نشان دادند.

نتیجه‌گیری:  درمجموع به نظر می‌رسد که  عصاره هیدروالکلی گیاه علف چای می­تواند به‌عنوان یک منبع طبیعی برای کنترل التهاب ناشی از پریتونیت حاد به کار رود.

واژه‌های کلیدی: پریتونئت، زیموزان، علف چای
متن کامل [PDF 213 kb]   (1462 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمونولوژی
دریافت: 1395/8/5 | پذیرش: 1395/11/25 | انتشار: 1395/11/27


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 11 - ( 11-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها