:: دوره 22، شماره 2 - ( خرداد و تير 1396 ) ::
جلد 22 شماره 2 صفحات 175-161 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر عصاره جوانه گندم بر روی ساختار بافتی پوست متعاقب تزریق استات سرب در موش صحرایی
حمید رضا مرادی1 ، حسن مروتی 2، مسعود ادیب مرادی1 ، حسین نجف زاده ورزی3
1- گروه بافت‌شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران،
2- گروه بافت‌شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران، ، hmorovvati@ut.ac.ir
3- گروه فارماکولوژی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده:   (5308 مشاهده)
زمینه و هدف: پوست به ­طور مداوم در مواجهه با آلودگی­های زیست­محیطی از قبیل  فلزات سنگین )سرب( می­باشد. گیاهان دارویی برای درمان ناراحتی­ها و دردها مورد توجه بشر بوده­اند. جوانه­ گندم یکی از گیاهان داروئی می­باشد که غنی از ویتامین­ها، مواد معدنی و ترکیب‌های آنتی­اکسیدانی قوی می­باشد. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر عصاره جوانه گندم بر روی ساختار بافتی پوست به دنبال تزریق استات سرب در موش صحرایی بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی 30 سر موش صحرایی در 6 گروه به­طور تصادفی تقسیم شدند؛ گروه کنترل دریافت کننده سرم فیزیولوژی به مقدار 1 میلی­لیتر بر کیلوگرم به­صورت داخل صفاقی، گروه دریافت کننده استات سرب با دوز 20 میلی­گرم بر کیلوگرم به­صورت داخل صفاقی، گروه­های دریافت کننده­ی عصاره جوانه گندم با دوز­های 100 و 200 میلی­گرم بر کیلوگرم                به­صورت گاواژ، گروه­های دریافت کننده سرب 20 میلی­گرم بر کیلوگرم به­صورت داخل صفاقی هم زمان با عصاره جوانه با دوزهای 100 یا 200 میلی­گرم بر کیلوگرم به­صورت گاواژ. پس از 5 هفته، نمونه­های پوست ناحیه پشتی و نیز خون برای مطالعه‌های بافت­شناسی و ارزیابی سرم جمع­آوری شدند. نمونه­های سرم برای فعالیت آنتی‌اکسیدانی(AOA) با استفاده از روش فعالیت پاداکسایشی آهن احیا شده(FRAP) و ارزیابی پراکسیداسیون لیپیدها به وسیله اندازه­گیری مالون­دی­آلدئید(MDA) مورد بررسی قرار گرفتند. به روش استاندارد و معمول تهیه مقاطع بافتی برش­هایی به ضخامت 6ـ5 میکرومتر تهیه و پس از رنگ­آمیزی­های هماتوکسیلین‌ـ ائوزین، سافرانین و تری­کروماسون با استفاده از لنز دیجیتال داینو لیت و نرم افزار داینو کاپچر2 مورد مطالعه بافت‌شناسی قرار گرفتند.
 
یافته­ها: سرب موجب کاهش معنی­دار ضخامت کل پوست، لایه­های درم و هیپودرم، تعداد و حداکثر عمق فولیکول­های مو و ضخامت غلاف اپی­درمی ریشه مو در مقایسه با گروه کنترل شد(05/0 >p). تعداد فولیکول­های مو و غدد سباسه در گروه جوانه گندم 200 میلی­گرم بر کیلوگرم به­نسبت گروه کنترل افزایش معنی­دار داشت (001/0>p). جوانه گندم وابسته به دوز هم‌زمان با سرب موجب افزایش معنی­دار ضخامت غلاف اپیدرمی ریشه مو (01/0 >p) و افزایش غیرمعنی­دار عمق فولیکول­های مو در مقایسه با گروه سرب شد. غلطت MDA در گروه سرب در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی­دار نشان داد(01/0 >p). غلظت AOA در گروه جوانه 200 میلی­گرم بر کیلوگرم در مقایسه با سایر گروه­های مطالعه افزایش معنی­دار داشت (001/0 >p).
 
نتیجه­گیری: یافته­ها نشان داد که سرب دارای اثرات منفی بر ساختار بافتی پوست می­باشد. عصاره جوانه گندم 200 میلی­گرم بر کیلوگرم توانست اثرات سمی سرب را مهار نماید و موجب افزایش طراوت و شادابی پوست شود. 
 
 
 
واژه‌های کلیدی: پوست، جوانه گندم، سرب، بافت شناسی، موش صحرایی
متن کامل [PDF 2206 kb]   (1573 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/5/19 | پذیرش: 1396/3/1 | انتشار: 1396/3/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 2 - ( خرداد و تير 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها