:: دوره 21، شماره 3 - ( 3-1395 ) ::
جلد 21 شماره 3 صفحات 313-305 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر ضد میکروبی عصاره هیدروالکلی مرزه سفید و نانوذره اکسید روی بر بیان ژن کواگولاز در نمونه های بالینی و استاندارد استافیلوکوکوس ارئوس مقاوم به متی سیلین
فروغ مریدی کیا 1، سید عبدالمجید خسروانی2 ، مهراورنگ قائدی3 ، محمد ذوالعدل3 ، عبد الله مریدی کیا4 ، راضیه محسنی1 ، علی کرم علمداری5 ، اصغر شریفی2
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران،
2- مرکز تحقیقات سلولی و ملکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- مرکز تحقیقات شیمی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
4- مرکز تحقیقات آسیب‌های شیمیایی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا... (عج)، تهران، ایران
5- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده:   (6318 مشاهده)

زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین(MRSA)، از پاتوژن‌های مهم بیمارستانی است و باعث بیماری‌های شدید و کشنده در سراسر جهان می‌شود. کواگولاز یک فاکتور بیماری‌زایی مهم برای این باکتری محسوب می‌شود و در تمام ایزوله‌های استافیلوکوکوس ارئوس وجود دارد. در سال‌های اخیر مطالعه‌های در رابطه با اثرات گیاهان دارویی، نانوذرات بر علیه باکتری‌ها و هم‌چنین بیان ژن‌های بیماریزای باکتری‌ها انجام شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره مرزه سفید و نانوذره اکسید روی بر بیان ژن کواگولاز در باکتری استافیلوکوکوس ارئوس مقاوم به متی‌سیلین بود.

روش‌بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی با استفاده از روش میکروبراث دایلوشن و روش MTT، میزان حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) عصاره هیدروالکلی مرزه سفید و نانوذره اکسید روی برعلیه سویه‌های MRSA بررسی و تعیین شد. در مرحله بعد با استفاده از روش رونوشت برداری و واکنش زنجیره‌ای پلی‌مراز((RT- PCR بیان ژن coa در تیمارهایی که تحت تأثیر عصاره مرزه سفید و نانوذره اکسید روی قرار گرفتند، به صورت کیفی مورد بررسی قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری کروسکال والیس و تست تعقیبی شفه، فیشر، آنالیز واریانس  و کولموگروف اسمیرنف تجزیه و تحلیل شدند.

یافته ها: میزان MIC عصاره هیدروالکلی گیاه مرزه سفید برای سویه استاندارد و بالینی استافیلوکوکوس ارئوس به ترتیب 3000 و 1500میکروگرم در میلی‌لیتر بود هم‌چنین MIC نانوذره اکسید روی بر ایزوله‌های استانداد و بالینی به 40 و 20  میکروگرم بر میلی‌لیتر بود. عصاره مرزه سفید در علظت‌های MIC دارای اثر مهاری بر بیان ژن coa بود در حالی که نانوذره اکسید روی تأثیری بر بیان ژن مورد نظر نداشت.

نتیجه‌گیری: نتایج نشان دهنده کاهش بیان ژن coa در شرایط آزمایشگاهی  به روش RT- PCRبه وسیله مرزه سفید می‌باشد، ولی تأثیری بر بیان ژن Housekeeping arcC  ندارد. هم‌چنین نانوذرات اکسید روی دارای اثر مهاری بر رشد باکتری بوده، ولی اثر مهاری بر بیان ژن coa نداشت.

 استافیلوکوکوس ارئوس مقاوم به متی سیلین ، coa ، RT- PCR

واژه‌های کلیدی: استافیلوکوکوس ارئوس مقاوم به متی سیلین، coa، RT- PCR
متن کامل [PDF 329 kb]   (1821 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1394/9/21 | پذیرش: 1395/2/26 | انتشار: 1395/3/18


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 3 - ( 3-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها