:: دوره 21، شماره 1 - ( 1-1395 ) ::
جلد 21 شماره 1 صفحات 113-107 برگشت به فهرست نسخه ها
پارگی رحم به دنبال دریافت میزوپروستول در یک خانم شکم اول: گزارش موردی
ناهید رادنیا1 ، مرضیه اتوگرا 2، فاطمه سجادی3 ، سمیه حسینی راد4
1- گروه زنان و زایمان، واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان فاطمیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان فاطمیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، m_otogara@yahoo.com
3- گروه مامایی، واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان فاطمیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان فاطمیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
چکیده:   (25389 مشاهده)

زمینه و هدف: میزوپروستول یک آنالوگ سنتتیک پروستاگلاندین E1 است که برای پیشگیری از زخم اولسرپپتیک ناشی از NSAID  به کار می‌رود. میزوپروستول جهت القای لیبر و ختم بارداری در اواسط بارداری و قبل از دیلاتاسیون و کورتاژ در سه ماهه اول بارداری استفاده می‌شود. پارگی رحم یکی از عوارض نادر اما جدی القای لیبر در مصرف میزوپروسترول است.  این مقاله با هدف  یک مورد پارگی رحم  به دنبال مصرف میزوپروستول در خانم پرایمی‌گراوید بود.

معرفی بیمار : خانمی‌19 ساله پرایمی‌گراوید با  درد اپی گاسترمراجعه کرده که در بخش اورژانس بیمارستان به وسیله متخصص زنان  تحت سونوگرافی پرتابل قرار گرفته و ضربان قلب جنین در ناحیه سوپراپوبیک قابل سمع نبود و با توجه به مایع آزاد و خون آزاد فراوان در شکم در هفته 12 بارداری با تشخیص هیدروپس فتالیس مجوز سقط قانونی را گرفته و در هفته 16 بارداری در بیمارستان بستری و طی 48 ساعت باتوجه به استفاده از میزوپروستول و اکسی توسین طبق پروتکل بخش بدون هیچ گونه علایمی‌دال برخونریزی و دیلاتاسیون، مرخص می‌شود. مجدداً ظرف 48 ساعت به بیمارستان مراجعه و مجددا اقدامات فوق برای بیمار اجرا می‌شود که منجر به دفع جنین نمی‌گردد،  18 روز پس از این اقدام با علایم شکم حاد به بیمارستان مراجعه کرده و در اورژانس اقدامات لازم برای بیمار انجام شده و با انجام سونوگرافی هموپریتول تشخیص داده  می‌شود، تحت عمل لاپاروتومی‌قرارمی‌گیرد که جراح جفت و جنین را از داخل حفره شکم خارج می‌کند و با بررسی رحم، شاخ فرعی و رحم دارای سپتوم ناقص برای بیمار در هنگام عمل مشاهده می‌شود.

نتیجه‌گیری: پارگی به دنبال میزوپروستول بسیار نادر است و با توجه به عوارض جبران ناپذیر ذکر شده در این مقاله ، باید  تمهیدات لازم در طی استفاده از آن به عمل آید و حتماً قبل از تجویز دارو از نرمال بودن رحم ، اطمینان حاصل شود.

واژه‌های کلیدی: پارگی رحم، میزوپروستول، آبستنی
متن کامل [PDF 135 kb]   (1535 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: بالینی-زنان و زایمان
دریافت: 1394/7/12 | پذیرش: 1394/12/5 | انتشار: 1395/1/17


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 1 - ( 1-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها