:: دوره 20، شماره 7 - ( 7-1394 ) ::
جلد 20 شماره 7 صفحات 610-601 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر حفاظتی الاجیک اسید بر سمیت القا شده توسط سیکلوفسفامید بر تخمدان جنین موش صحرایی
محبوبه موسوی1 ، مهرزاد جعفری برمک1 ، محسن نیک سرشت1 ، حسین صادقی2 ، عظیم هدایت پور1 ، حسن عبیدی1 ، رضا محمودی 3
1- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، rmahmoudi40@yahoo.com
چکیده:   (5370 مشاهده)

زمینه و هدف: سیکلوفسفامید به عنوان داروی آلکیله کننده در درمان سرطان‌های مختلف کاربرد دارد، که دارای عوارض جانبی متعددی بر روی بافت‌های مختلف بدن از جمله گنادها می‌باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات الاجیک اسید به عنوان یک آنتی‌اکسیدان، برسمیت القاء شده به وسیله داروی سیکلوفسفامید بر بافت تخمدان جنین موش صحرایی می‌باشد.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی 42 سر موش  ماده باردار از نژاد ویستار با وزن 250ـ200 گرم به صورت تصادفی به هفت گروه تقسیم شدند: گروه اول تا ششم داروی سیکلوفسفامید 5 میلی‌گرم بر کیلوگرم درروزهای1، 13 و 18 از دوران بارداری به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. گروه چهارم، پنجم وششم یک‌ساعت پس ازتزریق سیکلوفسفامید، الاجیک اسید10 میلی‌گرم بر کیلوگرم تا انتهای دوره بارداری به صورت خوراکی دریافت کردند. گروه هفتم (سالم) در دوران بارداری به طور روزانه نیم سی‌سی سرم فیزیولوژی دریافت نمودند. پس از زایمان طبیعی، نوزادان بیهوش و تخمدان‌ها جدا وبه محلول فرمالین 10 درصد منتقل شدند. پس از پردازش بافتی، مقاطع بافتی از بلوک پارافینی تهیه و با هماتوکسیلین ـ ائوزین رنگ شدند و با استفاده از میکروسکوپ نوری ارزیابی شدند. اطلاعات به دست آمد با آزمون‌های آماری آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: در گروه‌هایی که در معرض سیکلوفسفامید قرار داشتند میانگین قطر تخمدان، فولیکول بدوی و تعداد فولیکول بدوی در گروه‌های کنترل در مقایسه با گروه های درمان با الاجیک اسید کاهش معنی‌داری نشان داد(05/0p<).

نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده نشان داد که الاجیک اسید با توجه به خواص آنتی اکسیدانی خود توانسته اثرات تخریبی ناشی از سیکلوفسفامید را برتخمدان جنینی کاهش دهد.

واژه‌های کلیدی: سیکلوفسفامید، الاجیک اسید، نوزاد، موش صحرایی، تخمدان
متن کامل [PDF 224 kb]   (1495 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/6/17 | پذیرش: 1394/6/17 | انتشار: 1394/6/17


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 7 - ( 7-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها