[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 25، شماره 2 - ( 2-1399 ) ::
جلد 25 شماره 2 صفحات 162-180 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره‌های آبی و اتانولی گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea L.) بر تعدادی از سویه‌های باکتریایی گرم مثبت و گرم منفی
زهرا ایزدی 1، ناصر میرازی2
1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه نهاوند، نهاوند، ایران ، armaghan_iza_2004@yahoo.com
2- گروه زیست شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده:   (2127 مشاهده)
زمینه و هدف: بررسی گیاهان دارویی به منظور کشف منابع جدید دارویی بر علیه عفونت­های میکروبی در سال­های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این تحقیق تعیین و بررسی خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره­­های آبی و اتانولی اندام هوایی سرخارگل بر برخی از باکتری­های گرم مثبت و گرم منفی می­باشد.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی که در سال 1397 در دانشگاه بوعلی‌سینا انجام گرفت، از روش خیساندن و استفاده از حلال­های آب و اتانول با نسبت 1 به 5 (گیاه به حلال) جهت عمل عصاره­گیری استفاده شد. سنجش میزان ترکیبات فنلی عصاره­ها با روش فولین ﺳـﯿﻮﮐﺎﻟﺘﻮ انجام، سپس مقدار شیکوریک اسید عصاره­های سرخارگل با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا تعیین شد. ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﺿﺪ اﮐﺴﺎیﺸﯽ ﻏﻠﻈﺖ­ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ هر دو نوع ﻋﺼﺎره ﺑﺎ آزﻣﻮن ﻣﻬﺎر رادیﮑﺎلﻫﺎی آزاد دی‌فنیل پیکریل هیدرازیل [DU1] ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ و ﺑﺎ آﻧﺘﯽ‌اﮐﺴﯿﺪان ﺳﻨﺘﺰی ﺑﻮﺗﯿﻞ ﻫﯿﺪروﮐﺴﯽ ﺗﻮﻟﻮﺋﻦ مقایسه شد. میکروارگانیسم­های مورد پژوهش استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، لیستریا اینوکوا، باسیلوس سرئوس، اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا، سالمونلا تیفی­موریوم و شیگلا فلکسنری بودند. فعالیت ضد میکروبی عصاره­های آبی و اتانولی سرخارگل به روش­های پورپلیت، چاهک در آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بر سویه­های بیماری­زا تعیین شد. هم‌چنین واکنش متقابل عصاره­های این گیاه از طریق محاسبه شاخص بازدارندگی افتراقی علیه میکروارگانیسم­ها نیز بررسی شد. داده‌ها با استفاده از آزمون­های آماری تی و دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته­ها: نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره اتانولی بیشترین مقدار ترکیبات فنلی و شیکوریک اسید را دارا است. نتاﻳﺞ ﺣﺎﺻﻞ از ارزﻳﺎﺑﻲ ﻣﻴﺰان ﺗﻮاﻧﺎﻳﻲ ﺑﻪ دام‌اﻧﺪازی رادﻳﻜﺎل­ﻫﺎی آزاد ﻋﺼﺎره­های آبی و اتانولی سرخارگل نیز ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻋﺼﺎره اتانولی ﺑـﺎ غلظت 3000 ﻣﻴﻜﺮوﮔـﺮم در میلی­لیتر بیشترین ﻧﻘﺶ را در ﻣﻬﺎر رادﻳﻜﺎل­های آزاد داﺷت. عصاره آبی سرخارگل در غلظت­های 25 و 50 میلی­گرم بر میلی‌لیتر هیچ اثر مهاری بر رشد باکتری­های گرم منفی نداشت. بیشترین قطر هاله عدم رشد عصاره­های آبی و اتانولی این گیاه در غلظت 400 میلی­گرم بر میلی­لیتر مربوط به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و کمترین قطر هاله عدم رشد در همین غلظت مربوط به باکتری سودوموناس آئروژینوزا بود. عصاره­های سرخارگل بر باکتری­های گرم مثبت در مقایسه با باکتری­های گرم منفی اثر بازدارندگی بیشتری نشان داد. هم­چنین مشخص شد که عصاره اتانولی در مقایسه با عصاره آبی اثر بازدارندگی بیشتری روی سویه­های مورد مطالعه داشت. محدوده حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره اتانولی این گیاه بین 256ـ16 میلی­گرم بر میلی­لیتر بسته به نوع باکتری(گرم مثبت یا گرم منفی) متفاوت بود.
 
نتیجه­گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره اتانولی گیاه سرخارگل دارای اثر ضدمیکروبی قوی­تری بر باکتری­های گرم مثبت بوده و می­تواند در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین با توجه به نتایج این مطالعه، پژوهش­های بیشتری در زمینه ترکیبات ضدمیکروبی گیاه سرخارگل پیشنهاد می‌شود تا بتوان از این گیاه در درمان بیماری­های عفونی بهره جست. 
 
 
 

 [DU1]فونت آن را روی یاقوت میگذارم ولی با بقیه متفاوته
واژه‌های کلیدی: عصاره سرخارگل، ترکیبات فنلی، شیکوریک اسید، فعالیت ضد میکروبی، خاصیت آنتی اکسیدانی
متن کامل [PDF 2641 kb]   (119 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1399/2/15 | پذیرش: 1399/2/15 | انتشار: 1399/2/15
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Izadi Z, Mirazi N. Extracts of Purple Coneflower (Echinacea purpurea L.) Against Some Gram Positive and Gram Negative Bacteria. Armaghane danesh. 2020; 25 (2) :162-180
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2792-fa.html

ایزدی زهرا، میرازی ناصر. بررسی فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره‌های آبی و اتانولی گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea L.) بر تعدادی از سویه‌های باکتریایی گرم مثبت و گرم منفی. ارمغان دانش. 1399; 25 (2) :162-180

URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2792-fa.html



دوره 25، شماره 2 - ( 2-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ارمغان دانش Armaghane danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4237